Ransomware

RansomwareHoe werkt ransomware? Ransomware is een type kwaadaardige software dat dreigt de gegevens van het slachtoffer openbaar te maken of de toegang ertoe permanent te blokkeren tenzij er losgeld wordt betaald. Ransomware verspreidt zich meestal via phishing-e-mails of door het onbewust bezoeken van een geïnfecteerde website. Zodra ransomware de bestanden van een slachtoffer heeft versleuteld, zal het een bericht tonen dat een betaling eist om de bestanden te ontsleutelen. Het bedrag van het losgeld is meestal in Bitcoin en is gebaseerd op de hoeveelheid versleutelde gegevens.

Gijzelsoftware

Gijzelsoftware
Wie bepaalt hoeveel het losgeld zal bedragen? Het bedrag aan losgeld dat moet worden betaald wordt meestal bepaald door de ontvoerders, hoewel er gevallen zijn waarin de familie of vrienden van het slachtoffer worden geraadpleegd. De ontvoerders zullen meestal een bedrag in gedachten hebben dat zij denken dat de familie van het slachtoffer zich kan veroorloven, en zullen het bedrag aanpassen afhankelijk van de reactie van de familie. In sommige gevallen kunnen de ontvoerders bereid zijn om over het losgeldbedrag te onderhandelen.

Ransomware

Ransomware is a type of malware that encrypts a victim's files and demands a ransom payment in order to decrypt them.

Aantal ransomware slachtoffers

Ransomware attacks stijgen de afgelopen jaren fors, er zijn rapporten waarbij er 300% stijging per jaar van het aantal aanvallen zijn sinds 2016.

Ransomware aanval


Wie is het meest waarschijnlijk het doelwit van ransomware? Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien ransomware iedereen met een apparaat dat met internet is verbonden, kan treffen. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die meer kans lopen het doelwit te worden van ransomware, zoals mensen die in de gezondheidszorg werken of die toegang hebben tot gevoelige gegevens. Ook kleine bedrijven en particulieren die geen robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen hebben getroffen, lopen meer kans het doelwit te worden van ransomware-aanvallen.

Ransomware aanval

Versleutelde bestanden • Ransomware-aanvallen worden meestal uitgevoerd met behulp van phishing-e-mails of kwaadaardige websites die gebruikers verleiden om de malware te downloaden en uit te voeren.
 • Eenmaal uitgevoerd, versleutelt de ransomware de bestanden van het slachtoffer met behulp van sterke encryptie-algoritmen, waardoor ze ontoegankelijk worden.
 • De aanvallers zullen vervolgens een losgeldbetaling eisen, meestal in de vorm van cryptocurrency, om het slachtoffer te voorzien van de decryptiesleutel.
 • Ransomware-aanvallen kunnen een verwoestende impact hebben op slachtoffers, omdat ze de toegang tot belangrijke bestanden en gegevens kunnen verliezen.
 • In sommige gevallen hebben slachtoffers het losgeld betaald, maar nog steeds niet de decryptiesleutel ontvangen, wat leidt tot een volledig verlies van gegevens.
 • Versleutelde bestanden
  Betalen van losgeld Bitcoin


  Hoe kan ik zien of mijn computer ransomware heeft? Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien de methodes die gebruikt worden door de makers van ransomware om computers te infecteren voortdurend evolueren. Er zijn echter enkele algemene tips die u kunnen helpen bepalen of uw computer geïnfecteerd kan zijn met ransomware. Als u één van de volgende symptomen opmerkt, is het mogelijk dat uw computer geïnfecteerd is met ransomware: -Uw computer wordt plots zeer traag of reageert niet meer -U hebt geen toegang meer tot bepaalde bestanden of programma's.

  Betalen van losgeld Bitcoin
  Phishing

  Phishing  Waar richten ransomware-aanvallen meestal de meeste schade aan? Ransomware-aanvallen richten meestal de meeste schade aan bij bedrijven en organisaties die afhankelijk zijn van hun computersystemen om goed te kunnen functioneren. Dit kan gaan van kleine bedrijven tot grote ondernemingen, en zelfs overheidsinstellingen. De reden dat dit soort entiteiten doorgaans het hardst wordt getroffen, is dat zij vaak het meest te verliezen hebben als hun systemen uit de lucht worden gehaald.

  Slachtoffer ransomware
  Hoe kan ik mezelf beschermen tegen ransomware? Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, aangezien de beste manier om uzelf te beschermen tegen ransomware zal variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Er zijn echter een aantal algemene stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen dit type malware. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat al uw computersystemen en apparaten zijn bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en -updates. Dit zal helpen om alle potentiële veiligheidslekken te dichten die door ransomware zouden kunnen worden uitgebuit.

  Slachtoffer ransomware

  Ransomware is een type malware dat de bestanden van een slachtoffer versleutelt en losgeld eist om ze te ontsleutelen. Het is een groeiende bedreiging voor zowel bedrijven als particulieren, aangezien het voor cybercriminelen steeds gemakkelijker wordt om ransomware te maken en te verspreiden. Er zijn veel verschillende soorten ransomware, maar de meest voorkomende zijn Cryptolocker, Locky en SamSam. Cryptolocker is één van de meest bekende types van ransomware.