Ransomware

Ransomware

Hoe weet ik of ik een doelwit ben voor ransomware? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat de beste manier om te weten of je een doelwit bent voor ransomware kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Er zijn echter een aantal algemene dingen die u in gedachten kunt houden en die u kunnen helpen bepalen of u een risico loopt. Ten eerste is ransomware meestal gericht op organisaties of personen die waardevolle gegevens hebben die moeilijk of tegen hoge kosten te vervangen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om financiële gegevens, medische dossiers, klantgegevens of andere gevoelige informatie.

Ransomware

Gijzelsoftware

Wat zijn de meest voorkomende methoden om ransomware te verspreiden? Er zijn een paar verschillende manieren waarop ransomware bij een slachtoffer kan worden afgeleverd. Een veel voorkomende methode is via phishing-e-mails. Deze e-mails kunnen eruit zien alsof ze van een legitieme bron komen, zoals een bedrijf of organisatie waar het slachtoffer zaken mee doet. De e-mail zal vaak een link of bijlage bevatten die, wanneer erop geklikt wordt, de ransomware zal downloaden en installeren op de computer van het slachtoffer. Een andere veel voorkomende methode voor het leveren van ransomware is via kwaadaardige websites.

Ransomware

Ransomware is a type of malware that encrypts a victim's files and demands a ransom payment in order to decrypt them.

Aantal ransomware slachtoffers

Ransomware attacks stijgen de afgelopen jaren fors, er zijn rapporten waarbij er 300% stijging per jaar van het aantal aanvallen zijn sinds 2016.

Ransomware aanval

Waar slaan ransomware-aanvallen meestal het eerst toe? Er is niet één antwoord op deze vraag, aangezien ransomware-aanvallen elk type computersysteem kunnen treffen. Aanvallen beginnen echter meestal met een phishing-e-mail die de gebruiker verleidt op een schadelijke koppeling of bijlage te klikken. Zodra de gebruiker op de koppeling klikt of de bijlage opent, begint de ransomware met het versleutelen van bestanden op de computer. De gebruiker krijgt vervolgens een losgeldbrief te zien waarin betaling wordt geëist om de bestanden te ontsleutelen.

Ransomware aanval

Versleutelde bestanden

 • Ransomware-aanvallen worden meestal uitgevoerd met behulp van phishing-e-mails of kwaadaardige websites die gebruikers verleiden om de malware te downloaden en uit te voeren.
 • Eenmaal uitgevoerd, versleutelt de ransomware de bestanden van het slachtoffer met behulp van sterke encryptie-algoritmen, waardoor ze ontoegankelijk worden.
 • De aanvallers zullen vervolgens een losgeldbetaling eisen, meestal in de vorm van cryptocurrency, om het slachtoffer te voorzien van de decryptiesleutel.
 • Ransomware-aanvallen kunnen een verwoestende impact hebben op slachtoffers, omdat ze de toegang tot belangrijke bestanden en gegevens kunnen verliezen.
 • In sommige gevallen hebben slachtoffers het losgeld betaald, maar nog steeds niet de decryptiesleutel ontvangen, wat leidt tot een volledig verlies van gegevens.
 • Ransomware
  Versleutelde bestanden

  Betalen van losgeld Bitcoin

  Wie is het meest waarschijnlijk het doelwit van ransomware? Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien ransomware iedereen met een apparaat dat met internet is verbonden, kan treffen. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die meer kans lopen het doelwit te worden van ransomware, zoals mensen die in de gezondheidszorg werken of die toegang hebben tot gevoelige gegevens. Ook kleine bedrijven en particulieren die geen robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen hebben getroffen, lopen meer kans het doelwit te worden van ransomware-aanvallen.

  Betalen van losgeld Bitcoin
  Phishing
  Phishing

  Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben van ransomware? Als u geïnfecteerd bent met ransomware, is het eerste wat u moet doen uw computer loskoppelen van het internet. Dit zal voorkomen dat de ransomware nog meer bestanden versleutelt of zich verspreidt naar andere computers in uw netwerk. Vervolgens moet u een kopie van de ransomware decryptor verkrijgen van een gerenommeerde bron. Zodra u de decryptor heeft, moet u deze uitvoeren op uw computer om de bestanden te decoderen die zijn versleuteld door de ransomware.

  Slachtoffer ransomware

  Waar bevinden slachtoffers van ransomware zich meestal? Er is niet één antwoord op deze vraag, aangezien ransomware iedereen met een internetverbinding kan treffen. Er zijn echter bepaalde groepen die meer kans lopen het doelwit te worden van ransomware-aanvallen. Dit zijn bedrijven van elke omvang, organisaties in de gezondheidszorg, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties. Deze groepen zijn het doelwit omdat ze vaak gevoelige gegevens hebben die aanvallers kunnen gebruiken om de organisatie te chanteren. Bovendien beschikken deze groepen vaak over minder geavanceerde beveiligingsmaatregelen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor aanvallen.

  Slachtoffer ransomware

  Ransomware is een type malware dat de bestanden van een slachtoffer versleutelt en losgeld eist om ze te ontsleutelen. Het is een groeiende bedreiging voor zowel bedrijven als particulieren, aangezien het voor cybercriminelen steeds gemakkelijker wordt om ransomware te maken en te verspreiden. Er zijn veel verschillende soorten ransomware, maar de meest voorkomende zijn Cryptolocker, Locky en SamSam. Cryptolocker is één van de meest bekende types van ransomware.